2000-01-28

Ett eget Eden

_x000d_


I hennes trädgård har Bibelns växter en självklar plats. Här lever hon i det gudomliga – utan att för den skull kalla sig religiös.
– Gör ett hörn av din trädgård till ett bibelstudium – Skapa ditt eget Getsemane eller Eden! Uppmanar Ingelöv Jonsson, ägare till Villa Fraxinus i Nordingrå.

_x000d_ _x000d_

En gång byns grovsoptipp, idag ett grönskande berg dit trädgårdsintresserade vallfärdar för att finna inspiration eller bara för att njuta.
Landskapsarkitekterna Ingelöv Jonsson och Sture Forsberg har skapat en unik visningsträdgård vid Höga Kusten. Växterna är utvalda för att inte störa samhörigheten med naturen. Färgerna är mättade och lugna.
– I en trädgård ska man finna lugn och ro, en harmoni. Att vara i en genomtänkt trädgård är som att vara i en kyrka, stilla och sakralt. I trädgården lever jag i det gudomliga – utan att för den skull vara religiös, säger Ingelöv Jonsson.

_x000d_ _x000d_

Bibliskt kulturarv
Hon bär på en gammal konfirmationsbibel.
– Bibelns växter är en del av vårt kulturarv; alla har vi läst om liljorna på marken, om fikonträd och senapskorn. Jag är fascinerad av historien runt omkring mina växter.
 Förutom Bibelns växter lyfter hon just nu fram kärlekens växter i trädgården. Och tvärtemot vad vi tror, så vilar inte lyckan bland de prunkande och blommiga.
 – Blommorna är lite av en eftergift till våra besökare. Nej, trädgårdslyckan upplever jag före blomningen, då alla nyanser och former kommer till sin rätt. När vintern sveper in trädgården i sin vackra skrud är jag också lycklig.

_x000d_ _x000d_

Formen är viktig
I Villa Fraxinus eget Eden har Livets träd en given plats i centrum. Enligt Ingelövs egna efterforskningar var Livets träd en thuja. Fyra gångar går ut ifrån trädet i mitten, i de fyra väderstrecken. De symboliserar de fyra floderna som rinner upp ur Edens lustgård.
– Först ger man trädgården en form. Sedan kommer växterna, eller ”pyntet”. Formen är beständig, allt annat är utbytbart, undervisar Ingelöv och fortsätter:
– Man tycker alltid att man bor i fel zon. Acceptera klimatet!! Gör det bästa av det som går att odla där just du bor.
Hennes ovanliga exoter får växa i ett orangeri – ceder, judasträd, mullbär, olivträd, citron., lager. Om sommaren är fin får de flytta ut.

_x000d_ _x000d_

Smak, lukt och skönhet
Grunda med en samling av vanliga trädgårdsväxter som lämpar sig för nordiska förhållanden och utöka med lite mer udda sorter. Låt skogens träd vara valv och skydd, drapera med vildvin, blanda kryddigt med blommigt och välluktande. Anlägg en livets mini-källa med liljor, bygg en sittbänk för stilla tankar och för vila i arbetet.
Gör ett hörn av din trädgård till ett bibelstudium – skapa ditt eget Getsemane! Eller studera Bibelns växter i någon av de bibliska trädgårdar som just nu är öppna ute i landet!

_x000d_ _x000d_

Fotnot: Fraxinus excelsior är det latinska namnet på ask, anläggningens vårdträd.

_x000d_ _x000d_

Av Carina S:son-Wigren
Budbäraren 28-31 år 2000

_x000d_ _x000d_

 

_x000d_ _x000d_

 Budbäraren 28-31 år 2000
 

Villa Fraxinus | Hyndtjärn 120| 870 30 Nordingrå| Tel: 0613-121 45 | Mobil: 070-221 83 40 | E-post: info@villafraxinus.se