2006-02-23

Från tipp till topp

_x000d_ _x000d_ _x000d_

För många trädgårdsvänner är vintern en väntas tid. En lång väntan på våren och att snön kan töa bort och känslan när man upptäcker det första vårtecknet som tussilagon eller den första snödroppen. Ingelöv Jonsson känner igen direkt längtan till våren eller sommaren. Hon lever i nuet och njuter av trädgården, oavsett årstid.

_x000d_ _x000d_

– Man måste skapa trädgården så att den är vacker vintertid, säger Ingelöv Jonsson.
Rimfrost eller pudersnö som tynger ner grenarna på ett träd. Orörd snö på backen eller fotspår. Det är vackra synder för dem som njuter av det lilla i det stora.
– Visst är vintern vacker? Men det är klart att man alltid har sommaren i åtanke.
Villa Fraxinus, belägen i Hyndtjärn i Nordingrå, är en mycket vacker och fridfull visningsträdgård. Där färger och växter harmonierar med varandra. En genomtänkt plats där bostaden är integrerad ed trädgården.
På sommaren när blommorna blommar och träden är gröna är trädgården fantastisk. På vintern är den, tja, som vilken trädgård som helst. Men Ingelöv har förmågan att se det vackra, att njuta trots att blommorna inte blommar och träden tappat sina löv.

_x000d_ _x000d_

Det var i början av 1970-talet som makarna Sture Forsberg (landskaps- och husarkitekt) och Ingelöv Jonsson (landskapsarkitekt) upptäckte platsen. De brukade hyra ett sommarhus i närheten och gick ibland upp till berget intill som då var en soptipp, för att njuta av utsikten. De köpte loss en bit mark och resultatet av 30 års jobb går att skåda idag. Men det som göms i snö kommer också upp i tö. Varje år kommer det upp mängder av glassplitter, flaskor och andra saker som hör hemma på en soptipp.
När de köpte arken var tanken att skapa en tillvaro utan tydliga gränser. Odlad mark, bostad och naturmark skulle flyta ihop med varandra.
Och visst kan man säga att de lyckats när man knappt lyckats hitta den mörkbruna villan bland träden.
Bostaden, som Sture ritat, är en trivsam oas med många gröna slingrande växter. Inredningsdetaljerna är harmoniska, med mättade färger. Det är skifferplattor på golvet och den mörka färgen från utsidan går igen på trädetaljerna invändigt. Känslan att gå från utsida till insida ska inte brytas.

_x000d_ _x000d_

När paret anlade trädgården tänkte de inte på en viss årstid. Trädgården skulle fylla sin funktion sommar- som vintertid. I trädgården samsas fyra olika växtskikt. Blommor, buskar, mindre träd och stora träd. Oavsett årstid händer det saker. Trädgården döljer sig inte under snön.
– Många har platta trädgårdar och glömmer bort att höja upp dem, säger Ingelöv Jonsson.
Nivåskillnader i trädgården ger trygghet. Vi kan gömma oss under träden och de ger lä.
– Urtidsmänniskan vill ha trygghet under träden. Vi lever fortfarande kvar i detta.
Så det där med enbart färgglada blommor i rabatten är inget för Ingelöv.
– Nej, man får inte falla i trans för en stackars blomma. Jag gillar inte ”plutt i plutt” i trädgården.
Förutom att vintern är en vacker tid är det också en tid som går åt till att planera den stundande säsongen. När träden ska beskäras, plantor ska sättas och grönskan ska visas upp för förväntansfulla turister. Tidigare år har paret själva drivit upp växterna. Men hur det blir i år är oklart. Eftersom Ingelöv har drabbats av elöverkänslighet blir det svårt att driva upp plantor eftersom det krävs värme och mycket ljus från lysrör.
– I år får vi kanske handla hem dem.

_x000d_ _x000d_

Grunden i trädgården är klar. Men varje år sker det små förändringar lite här och var.
– Jag har en tanke att göra om lite vid entrén. Sedan ska jag skaffa nya växter till restaurangen.
Vintertid ägnas naturligtvis en del tid åt inneväxterna. Den här tiden på året är det dags att se över dem.
– Nu har vi passerat den sämsta tiden för inneväxter. Julen är absolut den värsta tiden för växter. Julgranen tar med sig objudna hyresgäster som kan skada växterna.
Om växterna tagit skada av den mörka årstiden kan man upptäcka det genom att bladkanterna blivit bruna.
– Det kan man klippa bort så klarar de sig ett tag till.
Det stora misstaget vi gör med våra växter som tagit stryk under vintern är att slänga dem. För finns det lite liv i dem, finns det även hopp.
– Ett annat misstag många gör är att vattna för mycket. Även om jorden är torr ovanpå kan växterna vara blöta längre ner vid rotsystemet.
Växter är parets passion. Därmed inte sagt att allt faller dem i smaken.
– Växter är som mat. Vissa saker tycker man om, andra inte. Min favoritblomma, som många andra hatar, är tagetes. Den blommar hela sommaren och skräpar inte. Och har du fått mördarsnigel upptäcker du det snabbt eftersom de rar sig till tagetes.

_x000d_ _x000d_

Av Sofia Göth
Örnsköldsviks Allehanda 23 februari 2006Örnsköldsviks Allehanda 23 Feb 2006
 

Villa Fraxinus | Hyndtjärn 120| 870 30 Nordingrå| Tel: 0613-121 45 | Mobil: 070-221 83 40 | E-post: info@villafraxinus.se